LIVESTREAMING AF BØRN OG UNGE

Billed af et videokamera, der filmer ud i en sportshal.
Billed af et videokamera, der filmer ud i en sportshal.

Tilbage i efteråret 2024 besluttede Dansk Vægtløftnings-Forbund (DVF) at følge anbefalingerne fra Danmarks Idrætsforbund (DIF), der som udgangspunkt anbefaler, at der ikke bør livestreames fra kampe, opvisninger, træningspas og konkurrencer for børn og unge under 18 år.

 

Til de Nordiske Mesterskaber i vægtløftning for ungdom/junior i november 2024 gik Dansk Vægtløftnings-Forbund forrest ved at følge disse anbefalinger. Det vakte stor undren hos flere inden for sporten, da det var normal procedure at sende live til mesterskaber.

 

Nu er debatten oppe i medierne, og kulturministeren Jakob Engel-Schmidt varsler lovgivning på området, hvis ikke DIF tager affære og får flere forbund til at følge anbefalingerne.

 

Kulturministeren fortæller til DR Sporten, at han gerne vil indføre et stop af livestreaming af børn og unge, der dyrker idræt og motion.

 

– Idræt og sport skal være et frirum for vores børn og unge mennesker. Det skal ikke været et sted, hvor man potentielt ender på nettet efterfølgende.

 

– Det er børnenes ve og vel, der kommer først og ikke forældrenes interesse. Hvis man gerne vil se sine børn svømme, spille håndbold eller fodbold, må man komme med på sidelinjen eller på kanten af bassinet, siger ministeren.

 

Udmeldingen fra ministeren kommer på baggrund af, at Trivselskommissionen i slutningen af februar præsenterede 35 anbefalinger til at styrke børn og unges trivsel. Her udtrykte kommissionen bekymring for, at livestreaming kan skabe øget fokus på præstation i fritidsaktiviteterne og føre til en følelse af utilstrækkelighed hos børn og unge.

En af anbefalingerne lød derfor på, at man burde “stoppe livestreaming af børn og unges idrætsaktiviteter”.

 

Formanden for DIF, Hans Natorp, afviser, at det bliver aktuelt at lovgive på området.

– Jeg er sikker på, at forbundene og alle involverede parter er enige med kulturministeren om intentionen om at skabe det trygge miljø for børn og unge.

 

Jakob Engel-Schmidt udtaler samtidig, at der er forskel på bredde- og eliteidræt, og ønsker således ikke at stoppe livestreaming af ungdomssport på eliteniveau eller ungdomslandshold.

 

I Dansk Vægtløftnings-Forbund mener vi, at der er stor forskel på at sende livestream til en holdsport såsom en fodboldkamp kontra en individuel sport som vægtløftning, hvor atleten står i et udstillingsvindue på platformen. Der er i forvejen meget pres på atleten, som skal præstere på ganske få sekunder i fuld fokus.

Dansk Vægtløftnings-Forbund holder fast i beslutningen om ikke at sende livestream, når det kommer til børn og unge – udelukkende for at beskytte børnene i en potentiel sårbar situation.

 

Kilde: DR Sporten